Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Καταγγελία για τις απολύσεις εργαζομένων στη WIND, στην Πάτρα

Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά ο επιχειρηματικός όμιλος WIND το τελευταίο διάστημα, στα καταστήματα του στην Πάτρα, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση του, το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών του νομού Αχαΐας. Τα μέλη του σωματείου, μάλιστα σημειώνουν ότι η εργοδοσία ετοιμάζει και νέο γύρο απολύσεων, με πρόσχημα τη …«χαμηλή παραγωγικότητα» των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του, το Σωματείο, καταγγέλλει:

«Το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα της WIND στην Πάτρα έχουν σημειωθεί απανωτές απολύσεις, ενώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η εργοδοσία ετοιμάζεται και για άλλες. Χρησιμοποιούν τη γνωστή σε όλους μας καραμέλα της χαμηλής αποδοτικότητας για να αιτιολογήσουν τις απολύσεις, ενώ ο ουσιαστικός στόχος είναι να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς δουλεύουν σε κλίμα τρομοκρατίας, χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα ή αν θα είναι τα επόμενα θύματα της εργοδοσίας.

Το σωματείο μας καταδικάζει την πρακτική της εργοδοσίας στη WIND που, για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, έχει πετάξει κόσμο στο δρόμο, ενώ ετοιμάζεται να απολύσει και άλλους! Καλούμε τον κλάδο να κινητοποιηθεί για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους στη WIND και να αποτρέψει τις τρομοκρατικές απολύσεις στο χώρο!

Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει την εργοδοσία όταν χρησιμοποιεί κούφιες κατηγορίες για χαμηλή παραγωγικότητα έτσι ώστε να απολύσει εργαζομένους. Οι διαφόρων ειδών αξιολογήσεις που παρουσιάζουν δεν έχουν κανένα νόημα, εφόσον τα μέτρα και τα πλάνα τα βάζουν οι ίδιοι, ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ποτέ το πάνω χέρι και θα είναι πάντα υπό την απειλή της απόλυσης. Ο στόχος της εργοδοσίας είναι ένας: να βγάλει περισσότερα κέρδη από όσα ήδη βγάζει.

Αυτό το επιτυγχάνει είτε αυξάνοντας την εντατικοποίηση, έτσι ώστε λιγότεροι εργαζόμενοι να πιέζονται για να βγάζουν περισσότερη δουλειά, είτε εξασφαλίζοντας περισσότερο κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα θέσεις πρακτικής ή ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους. Επιδιώκουν να ξεφορτωθούν όσους έχουν κάποια δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με κακοπληρωμένο, ημιαπασχολούμενο προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάζουν τη δουλειά σε συνθήκες ανασφάλειας, αφόρητης πίεσης και υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας!

Συνένοχοι της εργοδοσίας, η κυβέρνηση και η ΕΕ παρέχουν το απαραίτητο οπλοστάσιο των νόμων.

Βασική επιδίωξη στους χώρους δουλειάς είναι να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, η τρομοκρατία και οι απειλές να εξασφαλίζουν εργαζόμενους πειθήνιους, που δεν οργανώνονται και δεν αμύνονται σε ότι σχεδιάζουν τα αφεντικά. Αυτό επιδιώκει και η εργοδοσία στη WIND, καλλιεργώντας το κλίμα τρομοκρατίας μέσω των απολύσεων και επιλέγοντας να απολύσει και μέλος του σωματείου, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην απεργία του Δεκέμβρη!

Έχουμε ξαναδεί στον κλάδο την εργοδοσία να βάζει στο στόχαστρο εργαζόμενους που συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα: τη Vodafone εδώ στην Πάτρα, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στην INTRAKOM, αλλά και τις απολύσεις στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Στην ημερήσια διάταξη είναι άλλωστε και η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης που μαγειρεύει η κυβέρνηση. Η οργάνωση και η συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο είναι το μόνο πράγμα που τους φοβίζει και είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στους χώρους δουλειάς!

Ζητάμε τώρα την επαναπρόσληψη των εργαζομένων!

Να μη γίνει καμία τρομοκρατική απόλυση!

Εξασφάλιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης χωρίς συνέπειες!

Μοναδική ελπίδα είναι η συσπείρωση στο σωματείο, η οργάνωση και ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στη WIND αλλά και στον κλάδο γενικά. Κανένας μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε και να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για αξιοπρεπείς αμοιβές και εργασία με δικαιώματα!

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της εργοδοσίας, να μπει στη λογική του ανταγωνισμού με τους συναδέλφους ή να πιστέψει ότι αν κάνει θυσίες και εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη για την επιχείρηση θα είναι ασφαλής. Όλοι εμείς παράγουμε τον πλούτο που καρπώνονται τα αφεντικά και ο μόνος τρόπος να πλουτίσουν περισσότερο είναι να αρπάξουν περισσότερα από μας.

Το δικό τους κέρδος είναι οι δικές μας απώλειες. Το συμφέρον μας είναι ενότητα και αγώνας, οργάνωση στο σωματείο και στο ΠΑΜΕ! Το πρώτο βήμα θα είναι να συσπειρωθούμε για να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία στη WIND! Το επόμενο θα είναι να διεκδικήσουμε στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου