Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Κάτω τα χέρια από την απεργία! Όλοι στο δρόμο του αγώνα


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συμφωνία με το κεφάλαιο και τους δανειστές, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης (και στην συνέχεια και της Τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο. Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Παρά τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου, οι επιλογές αυτές προχωρούν με την πολιτική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων.

Στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται, όχι προφανώς τυχαία, τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΕΕ θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία που μπορούν να σηκώσουν σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Κι ταυτόχρονα θέλουν να «χτυπήσουν» τις μορφές οργάνωσης στην βάση των εργαζόμενων, μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του “πα­κέτου” των προαπαιτούμενων που αναμένεται να νομοθετηθεί αφορά την ολοκλήρωση της συνταγής της σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονα­σμάτων και έναν ακόμη γύρο «δι­άσωσης των τραπεζών». Το αντεργατικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα σχετί­ζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με γνώμονα την «ενίσχυ­ση της ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα με τα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης σειρά παίρνουν μια σειρά νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνο­νται και νέες διατάξεις επέκτασης των περίφημων ηλεκτρο­νικών πλειστηριασμών. Την ίδια ώρα οι θεσμοί διαμηνύουν πως μόνο αν γίνουν κανονικά οι επόμενοι πλειστηριασμοί θα δώσουν την επόμενη δόση!

Οι ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Συμφωνούν πλήρως με το επιλεκτικό χτύπημα κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα. Η κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας είναι χαρακτηριστική, με την ΠΑΣΚΕ να πρωτοστατεί σε ένα όργιο νοθείας, σωματείων-φαντασμάτων, διαχείρισης παχυλών χρηματοδοτήσεων προς ίδιον όφελος, ανοιχτής επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ταυτόχρονα όμως, τολμά και καταγγέλλει για πραξικόπημα τις υπόλοιπες παρατάξεις! Γίνεται καθαρό το επίπεδο του εκφυλισμού του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ωστόσο, και η πρόταση του ΠΑΜΕ όσον αφορά την 3η αξιολόγηση, ετεροκαθορίζεται από τις κινήσεις της κυβέρνησης και καλλιεργεί την αναμονή, στάση που δεν συσπειρώνει δυνάμεις και δεν δίνει καμιά προοπτική για τη συνέχεια. Επίσης, όσον αφορά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκτός από τα σωστά αιτήματα για να αλλάξει η διοίκηση και να καθαριστούν τα μητρώα από τις νοθείες, αρνείται να ανοίξει τα ζητήματα ουσίας, τους δρόμους δηλαδή ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος εφ’ όλης της ύλης.

Το εργατικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία πρέπει ΤΩΡΑ να απαντήσουν ενωτικά και αποφασιστικά! Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση – Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση. Σύγκρουση –ρήξη με τα ευρωμνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο.
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση – Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση
  • Για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια, επαναφορά των ΣΣΕ. Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση που δημιούργησε.
  • Για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους, απαγόρευση απολύσεων, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών - λαϊκών οικογενειών στα νύχια τραπεζιτών και του κράτους. Να καταργηθεί το ιδιώνυμο για τους αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Για να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Για να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, την ίδια ώρα που χαρίζονται προκλητικές παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Συνεχίζουμε αποφασιστικά ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο, σε Παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Παλεύουμε ενάντια στο προχώρημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να καταργηθεί το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, το καθεστώς των μνημονίων. Για διαγραφή του χρέους, ρήξη-έξοδο από ευρώ-ΕΕ.

Να σημάνει παντού συναγερμός με διαδικασίες βάσης, για πολύμορφη μάχη και κλιμάκωση.
- Όλοι στο δρόμο την Κυριακή 14/1, 10.30, στη συμβολή Αγ.Νικολάου και Μαιζώνος ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
- Όλοι στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 15/1 και στο συλλαλητήριο στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με τα αγωνιστικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες ενάντια στα νέα μέτρα, την 3η αξιολόγηση και το χτύπημα στο δικαίωμα για απεργία.

Συλλογικότητες που υπογράφουν:
ΑTTACK στην ανεργία και την επισφάλεια- Πρωτοβουλία Πάτρας
ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό- Τουρισμό Πάτρας
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Πάτρας
Ταξική Συμπόρευση Δασκάλων Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου